Hoofdstuk 3 | Psychologie en sportprestatie
Inleiding
“Waarom presteert de ene sporter in een wedstrijd beter dan de andere?”
Ongeacht het niveau waarop men speelt, vraagt deelname aan wedstrijdsport veel zelfdiscipline en zelfonderzoek. Voor een deel komt dit doordat de speler op het moment suprême op zichzelf is aangewezen en volkomen afhankelijk is van zijn vermogen om te gaan met pijn, vermoeidheid of mentale druk. Daarom beschouwt men sport vaak als karaktervormend of als een persoonlijkheidstest. Sommige mensen stellen dat wedstrijdsport de enige ware test van iemands innerlijk is, omdat de sporter volledig moet kunnen rekenen op zijn innerlijke kracht om te slagen.
In deze proefles behandelen we één paragraaf uit dit hoofdstuk: Sportpsychologie en succes
3.1 Sportpsychologie en succes
Sportpsychologie investeert in de speler en niet in het spel. Bij iedere sportprestatie is de persoonlijkheid van het individu betrokken. Zowel fysieke als psychologische vaardigheden zijn nodig, evenals motivatie om te presteren. Iedere sportactiviteit is tegelijkertijd individueel gedrag in een specifieke omgeving. Figuur 1 geeft dit weer.
Figuur 1 geeft aan dat echte atletische prestatie een functie is van zowel de fysieke capaciteiten van de sporter als de psychologische vaardigheid in een specifieke omgeving. Het doel van de sportpsycholoog is gegevens uit de psychologie te gebruiken om de sporter te leren zijn talenten en zijn voorbereiding ten volle te ontwikkelen, zodat hij op het kritieke moment op zijn best is.