Coach Roos: Vertrouw jouw kracht. Vertrouw jouw kunnen.

Vrouwen zijn: sterk, weerbaar, flexibel, zorgzaam, inspirerend, intelligent, warm, geschiedenisschrijvers, wereldleiders, vrijheidsstrijders, legendes, sprookjes, vechters, beschermers… Zo kan ik deze lijst echt eindeloos door laten gaan. Want shit, wat zijn wij een tof gender ey!

Wanneer vrouwen hun talenten inzetten voor het mooie zijn wij eigenlijk tot bijna alles instaat. Onze intuïtie is, wanneer deze de vrijheid krijgt, enorm waardevol en vanuit instinct zullen wij anderen vaak eerder beschermen of helpen dan onszelf.

Strong

Nu wil ik in dit stukje graag wegblijven van neurologische verklaringen en de evolutie van (hormonale) genderrollen, niemand heeft vast zin om zoveel tekst te lezen. Maar mocht de interesse gewekt zijn, het is je tijd meer dan waard om erin te duiken.

Bedenk je maar eens, heb jij wel eens het gevoel gehad dat je een ander onwijs goed kon vertellen dat ze mooi is? Maar sta je vervolgens zelf voor de spiegel elk kuiltje, bobbeltje en vlekje te bekritiseren? Ik denk dat bijna alle vrouwen dit herkennen toch? Als onze vriendinnen iets slechts vertellen over zichzelf schieten wij woest in de verdediging, maar voor onszelf schieten de ongefilterde beoordelingen door ons hoofd.

We zien de kracht in een ander vaak iets sneller dan die in onszelf.

Ik heb daar echt een supertip voor:

KAPPEN NOU.

Er is niets geweldiger dan het inzien van je eigen kracht én andere vrouwen dat ook laten doen. Stel je voor, je buurvrouw vindt zichzelf dik, lelijk en nutteloos. Jij helpt haar met het inzien van haar kracht en schoonheid (want zo zijn we) en daarna hoef je jezelf niet af te branden in de spiegel omdat je het voor jezelf ook hebt leren doen! Lijkt me heerlijk toch?

Ik kan je vertellen, dat is het ook…

Jezelf niet langer “pesten” met alles wat er (nog) niet goed genoeg is, is zo intens fijn. Ik gun dat iedere vrouw (en man, maar hey, niet mijn expertise).

Bij mijn coachcliënten maak ik zoveel mogelijk gebruik van de link tussen mentale en fysieke kracht. Wees eerlijk, iedereen kent de verhalen over dopamine, serotonine en endorfine die vrij kunnen komen bij sporten toch? Direct wetenschappelijk bewijs van de link tussen mentaal en fysiek.

Wanneer een vrouw zich bij mij aanmeldt, en ik haar kan laten focussen op alles wat haar lichaam (of geest) wél kan, in plaats van hoe het eruit ziet, of hoe het haar tegenhoudt… dan is dat de mooiste transformatie om te zien. Want eerlijk lekker wijf, maatje 36 of 56, wie bepaalt of jij jezelf goed genoeg vindt? Of beter gezegd, wie zou dat moeten bepalen?

Jij.

En alle vrouwen die ik tot nu toe heb mogen coachen, kunnen zwaarder tillen dan ze denken, sneller lopen dan ze denken, positiever denken dan ze denken, sneller groeien dan ze denken, beter helpen dan ze denken.

Al deze vrouwen, zijn beter dan dat ze zelf denken…

Zo vroeg ik een van mijn cliënten wat zij dacht zelf te kunnen tillen (traditionele deadlift), ze was bekend met krachttraining, maar stond al enige tijd stil qua progressie. Ze gaf aan 40kg te gebruiken in haar schema en noemde daarna iets teveel overtuigingen waarom dit nog niet omhoog kon. Prima natuurlijk, maar al snel werd duidelijk dat ze zichzelf simpelweg niet durfde te overtuigen van een groeiende kracht. Angst om “arrogant” gevonden te worden was er een bijvoorbeeld. (Tip: laat de angst van het oordeel van een ander nooit ruimte wegpakken van het vertrouwen in jezelf. Jij op plek 1 ok?).

Nou ja, lang verhaal kort, 70 kg, 10 keer, met goede houding van de grond.

HELL YEAH!

Nu is deze ervaring natuurlijk al super, maar wat er nog meer achter schuil gaat is veel belangrijker. We hebben allemaal meerdere “deadlift angsten”, oftewel dingen waarvan we onszelf overtuigen dat we er niet sterk genoeg voor zijn (fysiek of mentaal). Het niet proberen lijkt veiliger dan falen, en we zijn uiterst getraind in het verzinnen van de meest creatieve excuses waarom het niet zou lukken. Want eerlijk, veel van ons kunnen harder, sneller en langer rennen voor een trein die we dreigen te missen dan voor een loopband in de gym; oftewel, we kunnen het wel, maar overtuigen onszelf ervan dat het niet zo is.

Hetzelfde geldt voor dromen! Jezelf overtuigen waarom je die opleiding niet zou halen, of die baanwissel niet moet doen, of die loonsverhoging niet verdient, of die partner niet zou kunnen krijgen (enz. enz.). We weten zo goed waarom dingen niet zouden lukken.

Maar hey, lekker wijf, mooi mens, heerlijke vrouw

Stop die creativiteit en kracht eens in de excuses waarom het juist wel zou gaan lukken. Vertrouw jouw kracht. Vertrouw jouw kunnen.

Girl,

The world is fucking yours!

 

 


 

Deze blog is geschreven door Coach Roos. Roos maakte in 2018 de radicale switch van het bankwezen naar professional in de fitnesswereld. Ze volgde onder andere het Personal Trainer PakketStrength & Power Basic en Trainer Gewichtheffen. Twee jaar geleden schreef ze een inspirerende blog waarin ze haar verhaal deelt. En nu, twee bewegende jaren later, heeft ze haar eigen business rondom Empowerment Coaching en Personal Training.

 Happy


Deel deze blog: