It’s all about the balance - Blog van Annejet Maandag

foto annejet maandag

It’s all about the balance

Stel je voor: Je hebt een drukke week gehad, slecht geslapen, je hoofd loopt over en de neiging om een slipper naar de koerende duif naast je raam te gooien kun je nog maar net onderdrukken. Het laatste wat je nu waarschijnlijk wilt is je yogamat uitrollen en werken aan je eka pada rajakapotasana (voor de leek; pigeon pose).

Maar waarom is het misschien júist een goed idee om nu de mat op te stappen? Word je een beter persoon doordat jij dagelijks braaf naar je yogaklasje gaat? Nee, niet per definitie. Om ashtangi Kino MacGregor te quoten: If you’re a jerk and you learn how to put your leg behind your head, you’re still the same person, only with a leg behind the head. Duidelijk. Maar waarom en hoe maakt jouw fysieke yoga practice je dan wél een beter mens of een leukere buur (voor die duif op het dak)?

Yogas Chitta Vritti Nirodha

Daarvoor gaan we terug naar één van de fundamentele teksten van de yoga, de Yoga Sutras van Patanjali. In ongeveer de tweede eeuw voor Christus schreef hij de woorden Yogas Chitta Vritti Nirodha. Dit betekent zoveel als ‘yoga is het verwijderen van de fluctuaties in de geest’. Stel je je geest voor als een rimpelloos meer. Vritti kunnen dan gezien worden als gedachten (verlangens, hechting, ego..) die zorgen voor golven op de anders zo kalme wateren van de geest. Met yoga train je het kalmeren van de mind, zodat deze in staat van totale rust kan zijn. Je oefent om jezelf niet te identificeren met je gedachten. Op die manier kun je het leven ervaren zoals het is. De werkelijkheid. Het nu.

En precies dáárvoor is die mat zo prettig. Gebruik je mat om te oefenen in jouw yogales en neem wat je leert mee naar je dagelijks leven. Oefen stilte, oefen rust, oefen het ervaren van het hier en nu. Oefen om te zijn, zonder verwachting. Oefen oordeelloze aandacht. En neem dan díe stilte mee de mat af, je leven in.

De mat op

Hoe kun je dat oefenen in de praktijk? Probeer je tijdens je practice niet te richten op een mogelijke (fysieke) uitkomst. Per definitie verstoor je hiermee jouw neutraliteit, jouw eigen staat van nirodha. Probeer je te focussen op het nu. Always remember that what lies behind you and what lies in front of you is nothing when compared to what lies within you. (Robin S. Sharma).

Daag jezelf uit met de balans zoeken op de mat. Begin bij de basis, de fundering. Richt je aandacht eens heel bewust op je balans in samasthiti (berghouding). Zoek hierin het punt van neutraliteit. Hel niet naar de voorkant van je voet (de toekomst), leun niet naar de achterkant, de hiel (het verleden). Vind een denkbeeldige lijn, van de onderkant van je voet, tot je kruin, richting het plafond. Vind het midden.

Wanneer je de stilte hebt gevonden in samasthiti kun je kijken in welke houdingen je dit nog meer kunt oefenen. Goede asanas om dit te onderzoeken zijn bijvoorbeeld vrksasana (boomhouding), sarvangasana (schouderstand) en zelfs savasana (lijkhouding). Ook voor stilte geldt Patthabi Jois’ practice practice and all is coming.

Naast de asana kan meditatie je helpen met dit punt van rust vinden. Vind de tijd om vijf minuten te zitten en je alleen te richten op je ademhaling. ‘Ik adem in, wanneer ik inadem, ik adem uit, wanneer ik uitadem’. Voel je adem, volg je adem. En bemerk de stilte. Be the silent watcher of your thoughts and behaviour. You are beneath the thinker. You are in the stillness beneath the mental noise. (Eckhart Tolle).

Vind zo jouw manier, jouw focus, jouw stilte. En probeer deze kalmte vervolgens mee te nemen naar je dagelijks leven. Want, ondanks dat je been dan misschien niet eens in de buurt van je nek komt, maakt zo jouw yogales je wél een leuker persoon.

------------------------

Over Annejet

Annejet is Master Trainer bij de AALO Yoga Academie. De eerste yoga-opleiding die zij zelf volgde was de opleiding Yang 1, bij de AALO. Daardoor werd ze zo geraakt dat ze inmiddels diverse yoga-opleidingen heeft afgerond (waaronder in India, Rishikesh, de ‘çapital of yoga’). Ze heeft de wereld over gereisd en in verschillende landen lesgegeven. Annejet wil laten zien en vooral laten voelen dat yoga voor iedereen is. ‘Zeggen dat je niet flexibel genoeg bent voor yoga is hetzelfde als zeggen dat je te vies bent om te douchen’. Sinds ze terug is in Nederland geeft ze met veel plezier en passie les op de AALO. Ook werkt ze achter de schermen aan de coördinatie van de AALO Yoga Academie.

foto annejet


Deel deze blog: