Onzekere toekomst voor BGL in plaats van VAR

29 december 2014 - Het wetsvoorstel dat de bestaande Verklaring arbeidsrelatie (VAR) moet vervangen door de nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL) is in de Tweede Kamer niet met open armen ontvangen. De Kamer vindt dat het ministerie van Financiën eerst maar andere alternatieven voor de VAR moet onderzoeken.

In het bericht Raad van State vindt BGL niet beter dan VAR was al te lezen dat de Raad van State niet enthousiast was over de nieuwe beschikking die duidelijkheid moet geven over de arbeidsrelatie die een onderneming met zelfstandigen heeft. Ook de Tweede Kamer heeft veel kritiek. Er is zelfs besloten om de behandeling van het wetsvoorstel voor onbepaalde tijd uit te stellen in de Tweede Kamer. De Kamer wil dat staatssecretaris Wiebes van Financiën eerst alternatieve oplossingen onderzoekt.

Liever specifieke afspraken per sector

Er zijn meer groepen die de BGL niet zien zitten. FNV Zelfstandigen wil dat het kabinet het onderzoek van de diverse departementen naar de positie van de zzp’er afwacht dat in de loop van 2015 wordt verwacht. De staatssecretaris zou volgens de FNV beter kunnen kijken of partijen specifieke afspraken per sector kunnen maken.
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ook niet blij met de plannen, omdat die meer administratieve lasten en risico’s voor werkgevers met zich meebrengen. Opdrachtgevers worden bij de BGL immers medeverantwoordelijk voor de beoordeling van de arbeidsrelatie. Hierdoor zouden zzp’ers mogelijk minder opdrachten krijgen.

VAR voor 2014 blijft in 2015 geldig

Voorlopig is de invoering van de BGL dus op de lange baan geschoven en blijven de VAR’s die voor 2014 zijn afgegeven onverminderd geldig.

Bron: www.rendement.nl


Deel dit nieuws: