Welke opleiding past bij mij? - Michel Meijers

De fitnessbranche is aan diverse veranderingen onderhevig. Dankzij alle nieuwe ontwikkelingen en hypes zien we soms door de bomen het bos niet meer. Welke opleiding is nu een verrijking voor jou als trainer?  Sluiten alle hypes wel aan op de theorie uit de literatuur? Moet ik meebewegen met de branche?

In 2008 verliet ik defensie om mijzelf te gaan richten op een baan in de sport- en fitnessbranche. Mijn eerste keuze richtte zich op de vraag of ik voor het CIOS of de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) moest kiezen waarbij ik koos voor het laatste. Al snel merkte ik dat er tijdens deze opleiding weinig aandacht was voor fitness en krachttraining. Toch onderwerpen waar ik een grote passie voor had. Op dat moment begon ik te twijfelen of dit de juiste keus is geweest. Ik besloot niet te stoppen maar het beste van mijn situatie te maken. Tijdens mijn derde studiejaar vertrok ik naar de East Carolina University in de Verenigde Staten om daar gedurende 6 maanden vakken te volgen in trainingsleer en fysiologie op de Kinesiologie faculteit. Tijdens mijn verblijf leerde ik van alles over krachttraining, metingen, gezonde voeding en zelfs de toepassing van verschillende apps in de fitness wereld.

Ik was overtuigd, dit is de wereld waarin ik werkzaam wil zijn.

Maar welke opleiding of theorie is nu het beste? Kan ik alles wat ik in de Verenigde Staten heb geleerd ook toepassen in Nederland? Tijd om het in de praktijk te brengen. In 2014 besloot ik mijn bedrijf Lifestyle Academy & Sports op te richten waarbij ik mijzelf ging richten op Personal Training en de bevordering van een gezonde leefstijl, daarnaast startte ik als AALO Master Trainer. Wat mij direct opviel is dat er veel variatie in kennis heerst bij trainers onderling. Maar is dit dan ook verkeerd? Is mijn kennis nu anders of beter dan die van iemand die in Nederland een cursus heeft gevolgd?Over bepaalde zaken in de fitnesswereld is veel discussie mogelijk.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeding en de optimale verdeling van macronutriënten zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Of het beste trainingsprogramma dat gericht is op spiergroei. Doordat verschillende landen onderzoek verrichten naar gezondheid en training is er ook een grote diversiteit aan uitkomsten. We zijn tenslotte ook allemaal verschillende mensen met een andere lichaamsbouw en andere behoeften.  Het ene hoeft daarbij niet meer of minder waar te zijn dan het ander. 

Toch zijn er bepaalde aspecten waarover weinig discussie mogelijk is.

Een van die zaken is ons skelet. Het skelet veranderd niet. Een buiging of strekking van ons bovenbeen (flexie of extensie) was in 1980 hetzelfde als anno 2019. Ondanks dat er door de jaren heen veel veranderd is in fitnessapparatuur zijn de bewegingen bij een Leg Curl en Leg Extension gewoon hetzelfde gebleven. Ditzelfde geldt ook voor apparaten als een bijvoorbeeld een Chest Press, Pull Down en Seated Row. Dit zijn bewegingen die aansluiten op de beweegmogelijkheden van ons skelet. Zorg dat je als trainer in ieder geval over deze basiskennis beschikt.

Uiteraard heeft iedere trainer daarnaast een bepaalde passie die hij of zij na wil streven. De een wil zich richten op bodybuilding, small group training of powerliften, de ander heeft meer passie voor Bodyshape, yoga of andere groepslessen.  Voor mij persoonlijk is het de bevordering van een gezonde leefstijl en het verdelen van kennis over trainingsleer. Een van de redenen waarom ik met veel passie en plezier als AALO Master Trainer werkzaam ben. 

Jouw passie en doel voor de toekomst is bepalend voor de opleiding die je gaat volgen.

Wat is mijn advies? Volg allereerst een opleiding die jou de basisprincipes van fysiologie, anatomie en trainingsleer bijbrengt. Een goede trainer kan tenslotte zelf onderbouwen waarom een bepaalde beweging in sommige gevallen juist wel of niet effectief is. Leer zelf nadenken en stof begrijpen en sta open voor andere inzichten. Een andere methode of nieuwe techniek hoeft niet direct onjuist te zijn, besluit zelf wat deze voor jou kunnen betekenen. Focus jezelf na deze ‘basistraining’ op een richting waar jouw passie ligt.

Bij de AALO werken we met verschillende fitness niveaus. De EREPS erkende Level 1 en Level 2 opleiding geven jou als trainer de basiskennis die je nodig hebt. Daarna kun je ervoor kiezen om jezelf te gaan specialiseren in de richting van personal training door bijvoorbeeld de Level 3 Master en Level 4 Personal Training opleiding te volgen. Voor degene die meer passie hebben voor groepslessen is er de Yoga Alliance erkende Yin Yoga Teacher opleiding of de opleiding tot Allround Groepsles Instructeur.

Het maakt niet uit welke richting of opleiding je na het opdoen van je basiskennis kiest. Kies in ieder geval een opleiding die het liefst erkend is en aansluit bij jouw wens, passie en behoefte.

Blijf jezelf ontwikkelen als trainer, sta niet stil en haal het beste uit jezelf.

Kijk eens op de website om te zien wat de AALO je kan bieden en wie weet kom ik je tegen in een van onze opleidingen.

Over Michel Meijers

Na zijn afstuderen aan de Academie voor Lichamelijke Opoeding (ALO) in 2013 heeft Michel zichzelf verder gespecialiseerd in de richting van trainingsleer en fysiologie. Michel is op dit moment de eerste Certified Cancer Exercise Trainer (ACSM CET) in Nederland en gecertificeerd personal Trainer bij de National Strength and Conditioning Association (NSCA C-PT).  Als oprichter van Trainenmetkanker.nl houdt hij zich bezig met de promotie van beweeggedrag onder kankersurvivors en is hij schrijver en docent van de opleiding Oncologisch Fitness Trainer (OFT). Michel is daarnaast werkzaam als vitaliteitsadviseur en verzorgt regelmatig gastcolleges op hogescholen.

michel2


Deel deze blog: